Autor |
Wiadomość |
Kukawka
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Czw 11:53, 24 Lut 2011 |
|
Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy zostało trochę pończochy? no to jeszcze raz..itd. ) a potem wiążesz mocno bo schabik straci na obiętości. Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 15 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o polowe, kroi się cieniusieńkie plasterki.
[link widoczny dla zalogowanych]
|
Ostatnio zmieniony przez Kukawka dnia Czw 11:54, 24 Lut 2011 , w całości zmieniany 2 razy
|
|
|
|
|
|
toto
Administrator
Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Niegów Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany:
Czw 16:51, 24 Lut 2011 |
|
Z opisu smakuje znakomicie jak na mój gust
Tylko strasznie długo.
|
|
|
|
|
Kukawka
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Sob 13:05, 26 Lut 2011 |
|
Zapewniam że warto poczekać
|
|
|
|
|
Lusia
Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 188
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany:
Nie 13:20, 12 Lut 2012 |
|
Witam czy w czasie tak długiego procesu nie będzie czuć smrodku , czy nie ulegnie zepsuciu , czy tylko w zimę można go powiesić na pięć dni , a co gdy temperatura będzie dodatnia . Kupię schab i zacznę działać .
|
|
|
|
|
Szalony
Moderator
Dołączył: 07 Lut 2012
Posty: 101
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany:
Wto 17:57, 21 Lut 2012 |
|
Lusia napisał: |
Witam czy w czasie tak długiego procesu nie będzie czuć smrodku |
Nic nie czuć :D
|
|
|
|
|
Purchawka
Moderator
Dołączył: 18 Lut 2012
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Anastazew Płeć: Kobieta
|
Wysłany:
Wto 18:21, 21 Lut 2012 |
|
A używacie do tego schabu prosto ze sklepu ? Czy macie jakieś źródła pewnego i dobrego mięsa (może od razu zdradzicie jakie? :)) ?
Bo brzmi rewelacyjnie, tylko ja bym się bała jeść surowe mięso ze sklepu ...
|
|
|
|
|
Mieszkaniec
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany:
Śro 18:05, 22 Lut 2012 |
|
Ja robiłem ze schabu kupionego w zakładach mięsnych w Jadowie, wyszedł bardzo dobry.
|
|
|
|
|
Lusia
Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 188
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany:
Sob 12:18, 25 Lut 2012 |
|
Czy robicie sami szynkę i baleron .Napiszcie proszę w jakiej zalewie trzymacie mięso i jak długo wędzicie .Podobno można wędzić w rajstopach , zamiast siatki , co otym sądzicie ?
|
|
|
|
|
Szalony
Moderator
Dołączył: 07 Lut 2012
Posty: 101
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany:
Nie 11:34, 26 Lut 2012 |
|
Lusia napisał: |
Podobno można wędzić w rajstopach , zamiast siatki , co otym sądzicie ? |
Można i w rajstopach, muszą być noszone co najmniej miesiąc bez prania. W raj wkładamy baleron a w stopy polędwicę :D
|
|
|
|
|
Lusia
Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 188
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany:
Nie 13:50, 26 Lut 2012 |
|
A fe i co wtedy będzie smaczniejsze ? Pytałam poważnie czy słyszeliście o takim sposobie .
|
|
|
|
|
Kukawka
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany:
Pon 19:35, 12 Mar 2012 |
|
Kolega Szalony po prostu sobie zażartował, ja nie tylko słyszałam o wędzeniu wędlin w rajstopach, ale nawet jadłam u znajomych koło Łomży.
Dlaczego robili to w rajstopach?, chyba tylko dlatego że nie mieli dostępu do siatek wędliniarskich.
|
|
|
|
|
Mieszkaniec
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany:
Nie 11:29, 23 Cze 2013 |
|
Lusia napisał: |
Podobno można wędzić w rajstopach , zamiast siatki , co otym sądzicie ? |
Jak jest cały kawałek mięsa to nie potrzeba sznurować a tym bardziej rajstop.
Ja wkładam w marynatę woda + peklsól 5L wody na 05kg. peklosoli jak ktoś nie lubi słonego to może dać mniej. Wędzić w samym dymie żeby mięso nie dostało za ognia.
|
|
|
|
|
Lusia
Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 188
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany:
Wto 12:05, 09 Lip 2013 |
|
Ja dokładam jeszcze wywar z różnych przypraw , tak gdzieś wyczytałam , czy jest smaczniejsze , niewielka różnica
Niedługo będę miała murowaną wędzarkę .
|
|
|
|
|
|